کارگاه آموزشی مدیریت پسماند برگزار شد

کارگاه آموزشی مدیریت پسماند برگزار شد

به گزارش «روابط عمومی» دانشگاه، کارگاه آموزشی مدیریت پسماند با حضور دکتر معصوم بیگی، مدیر گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج) و مجری طرح تحقیقاتی طراحی الگوی جامع مدیریت پسماند در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگزار شد.

با استناد دستورالعمل های دفتر سلامت وزارت علوم در خصوص لزوم تشکیل شورای بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در دانشگاه ها، کارگروه این شورا، شامل نمایندگان حوزه های مرتبط در سطح دانشگاه از سوی اداره بهداشت و درمان سازماندهی شده است.

اولین برنامه آموزشی در این خصوص با عنوان «مدیریت پسماندهای خانگی و اداری» به پیشنهاد اداره بهداشت و درمان دانشگاه و با همکاری اداره تشکیلات برای کارکنان دانشگاه برگزار شد.

این برنامه با پخش کلیپی از سخنان حجة الإسلام ابوترابی در خطبه های چندی قبل نماز جمعه تهران در خصوص وضعیت نابسامان پسماندهای شهر تهران آغاز شد و پس از آن مهندس همایون سلحشور، کارشناس اداره بهداشت و درمان ضمن خیر مقدم به حاضران، با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص لزوم پرهیز از اسراف، «مدیریت پسماند» را گامی در جهت دستیابی به منویات معظم له در این خصوص توصیف نمود که ضمن پرهیز از اسراف می تواند در زمینه «اصلاح الگوی مصرف» و «اقتصاد مقاومتی» نقش به سزایی داشته باشد.

سپس دکتر معصوم بیگی، مدیر گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج) و مجری طرح تحقیقاتی طراحی الگوی جامع مدیریت پسماند در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به ایراد سخنرانی پرداخت.

این استاد دانشگاه در ابتدای سخنان خود با اشاره به متفاوت بودن آمار بار آلودگی ها در کشورهای مختلف، اظهار داشت: در جمهوری اسلامی ایران برآورد شده است که سالانه 87000 نفر به دلیل مرگ زودرس ناشی از خطرات زیست محیطی قابل اصلاح جان خود را از دست می دهند که بنا به تشخیص کارشناسان سازمان ملل متحد، برای پیشگیری از این عوارض،باید تلاش شود در طول دهه های آینده 60% از آلاینده های زیست محیطی کاهش پیدا کند که مهمترین آن ها عبارت است از آلاینده های ناشی از پسماندها، فاضلاب ها و آلودگی هوا.

IMG_4824.JPG

وی سپس اهمیت مدیریت پسماند از نظر اقتصادی را از دو دیدگاه مورد ارزیابی قرار داد که دیدگاه اول آن هزینه های مدیریت پسماند است که شامل هزینه های نیروی انسانی، تجهیزات، حمل و نقل و ... می شود و دیدگاه دوم آن بحث درآمدزایی است که شامل درآمدهای آشکار حاصل از بازیافت و فروش آن ها و درآمدهای پنهان با توجه به تأثیر مدیریت پسماند در حفظ منابع طبیعی و محیط زیست و کاهش مصرف حامل های انرژی می شود.

دکتر معصوم بیگی الزامات و اولویت های مدیریت بهینه پسماند را وجود برنامه و الگوی قابل اجرا، حمایت مسؤولین، مشارکت کارکنان و نظارت و کنترل دائم جهت اجرای صحیح و به موقع آن دانست و با اشاره به نامطلوب بودن وضعیت مدیریت پسماند در کشور (شامل 74% دفن غیربهداشتی، 14% تولید کود، 7% بازیافت و 5% دفن غیربهداشتی) اظهار داشت که امروزه در سطح جهان، مدیریت یکپارچه پسماندها راهکار کلیدی موفقیت در این زمینه با تعیین اهداف کوتاه مدت، میان مدت(10-5 ساله) و بلند مدت(15-10 ساله) است.

مجری طرح تحقیقاتی طراحی الگوی جامع مدیریت پسماند در مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چشم انداز بلندمدت در این زمینه را دستیابی به جامعه بدون زباله دور ریز و بدون دفع و دفن زباله ارزشمند با هدف حفظ سلامت محیط زیست و منابع توصیف نمود که اولویت های آن به ترتیب شامل پیشگیری از تولید پسماند و مصرف غیر ضروری منابع، کاهش تولید در مبدأ، تفکیک از مبدأ، استفاده مجدد، بازیافت، تولیدکود آلی و در نهایت دفن بهداشتی می شود.

وی همچنین از جمله اهداف میان مدت مدیریت پسماند در کشور را کاهش حداقل 50 درصدی وزن و حجم پسماندهای دور ریز و عملیاتی شدن صد در صد تفکیک پسماندهای تر و خشک ارزشمند از مبدأ و بازیافت آن ها ظرف 5 سال آینده و اجرای کامل قانون مدیریت پسماند ظرف 10 سال آینده برشمرد.

مدیر گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله (عج) در ادامه، اولین استراتژی در مدیریت پسماند را پيشگيري از توليد پسماند و پيشگيري از مصرف غير ضروري منابع دانست که وجود پیش زمینه و بالا بودن سطح آگاهی مردم و علاقه فطری آن ها بر اساس فرهنگ دینی، نقطه قوت خوبی در این زمینه محسوب می شود و می تواند امر آموزش و فرهنگ سازی را در جامعه هدف تا حدودی تسهیل می نماید.

دکتر معصوم بیگی دومین استراتژی را کاهش توليد پسماند در مبدأ معرفی کرد و دو مرحله اساسی آن را شامل اصلاح الگوی خرید از سوی کارشناسان خرید ادارات و بهينه سازي و اصلاح الگوي مصرف از سوی کارکنان دانست.

این عضو هیأت علمی دانشگاه رد پای اکولوژیک را یک شاخص ارزشمند در زمینه حفاظت از محیط زیست معرفی کرد و اظهار داشت که امروزه میزان مصرف منابع توسط انسان 4٠% بیشتر از اندازه ای است که زمین بتواند تحمل و جایگزین نموده و یا بتواند آلودگی های حاصل را کنترل و حذف نماید.

IMG_4842.JPG

وی در پایان از مهمترین اهداف کوتاه مدت و شاخص های لازم جهت تحقق الگوی جامع مدیریت پسماند را موارد ذیل برشمرد:

1-   صفر شدن تولید نان خشک

2-   صفر شدن دور ریز غذا در رستوران ها و منازل

3-   صفر شدن استفاده از ظروف یک بارمصرف به خصوص ظروف فوم

4-   صفر شدن استفاده از بنرهای پلاستیکی برای مصارف با کاربرد کمتر از یک هفته

5-   صفر شدن مصرف کاغذ با توسعه و تکمیل سامانه اتوماسیون اداری

6-    صفر شدن سوزاندن پسماندها

7-    صفر شدن ورود روغن سوخته مازاد آشپزخانه ها به فاضلابروها و کاهش 5٠ درصدی مصرف روغن و 8٠ صدی دور ریز روغن سوخته

8-   - صفر شدن دفع مخلوط پسماندها و 1٠٠ % شدن تفکیک از مبدأ اجزای ارزشمند پسماندها

9-   صفر شدن دور ریز پسماند خشک ارزشمند قابل فروش ) بیت المال(

10-     صفر شدن دفع هر گونه مایعات و نوشیدنی ها به سطلها و مخازن زباله