چهارمین همایش ملی تمدن نوین اسلامی برگزار شد

چهارمین همایش ملی تمدن نوین اسلامی برگزار شد

به گزارش «روابط عمومی» دانشگاه، چهارمین همایش ملی تمدن نوین اسلامی روز پنج شنبه 9 اسفند ماه با حضور حجت الاسلام و المسلمین دکتر الویری، رئیس میز تخصصی تمدن اسلامی سازمان تبلیغات اسلامی، رئیس و جمعی از دانشگاهیان دانشگاه شاهد، محققین و دانشجویان مراکز علمی و پژوهشی کشور در مرکز همایش های امام خمینی (ره) دانشگاه برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه همایش، دکتر جهان بین دبیر علمی و رئیس دبیرخانه دائمی همایش گفت: فراخوان این همایش از خردادماه سال جاری ۹۷ آغاز شد. ۱۱۵ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال گردید، پس از بررسی های صورت گرفته در کمیسیون های تخصصی، تعداد ۱۳ مقاله به صورت شفاهی پذیرفته و در سطح بعدی۳۰ مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرش گردید.

97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 05.jpg

رئیس دبیرخانه دائمی همایش تمدن نوین اسلامی گفت: دو شماره از دو فصلنامه مطالعات بنیادین تمدن نوین اسلامی تا به حال منتشر شده و 6 کرسی ترویجی عرضه و نقد دیدگاه های علمی برگزار شده است و ۳ کرسی نیز تا پایان سال برگزار می گردد. در مجموع، 6 جلد مجموعه مقالات علمی همایش منتشر شده که همه اینها می تواند به عنوان منبعی برای تحقیقات بعدی مورد استفاده گیرد.

دبیر علمی همایش ادامه داد: به جهت نو بودن بحث ها، پیچیدگی ها و ابهامات نظری و عملی وجود دارد که امیدواریم در آینده در مسیر پیش رو مباحث عمیق تر و دقیق تر شود.

ایشان با اشاره به نشست جمعی از محققین حوزه تمدن نوین اسلامی در ۱۱ بهمن ماه در محضر رهبر معظم انقلاب خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری در این جلسه چند نکته را تاکید کردند. اول: مراقب باشید در بحث های نظری غرق نشوید، کار نظری و تلاش در زمینه نظریه سازی باید ناظر به میدان، واقعیت، عمل و راهکار، حکومت، عدالت، مردمی بودن حکومت و مقولاتی از این دست باشد. دوم: اگر هر سال هفته تمدنی باشد کار خوبی است لیکن از این بهتر و در کنار آن، برگزاری جلسات همفکری با فواصل کوتاه است برای نمونه در سمینارهای کوتاه مدت، ماهیانه یا دو ماه یک بار، اشکالات گفته شود. سوم فرمودند: باید کار نظری خیلی قوی و فاخر انجام شود یعنی هم خود فکر باید قوی و فاخر باشد، هم ادبیاتی که ارائه می کنند و البته باید آن هم ناظر به عمل باشد.

97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 09.jpg

در ادامه مراسم افتتاحیه حجت الاسلام و المسلمین دکتر الویری با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب از منظر مقام معظم رهبری، بیاناتی با موضوع عیار تمدنی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی به حاضرین در همایش ارائه نمود.

استاد تاریخ و تمدن ملل اسلامی با بیان شاخص‌های عیار تمدنی همچون: کلان‌نگری، همه‌جانبه‌گری، آینده‌نگری، پویایی‌بخشی، امیدآفرینی، اعتماد به نفس، خودآگاهی نسبت به موقعیت‌، تن دادن به واقعیت و دیدگاه‌ها، گستره مناسبات انسانی، افزود: بر اساس این شاخص‌ها اگر مروری بر این بیانیه داشته باشیم، در یک نگاه بیرونی و درونی، این بیانیه را می‌توان یک نگاه تمدنی دانست.

97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 14.jpg

رئیس میز تخصصی تمدن اسلامی سازمان تبلیغات اسلامی اظهار داشت: عیار تمدنی بیانیه، مستند ملاحظات ۸ گانه زیر است:

۱ـ درک و تبیین پیام انقلاب: بالاترین و وسیع‌ترین فهمی است که می‌توان از انقلاب ارائه کرد.

۲ـ  بحث شناخت دستاوردهای انقلاب: سؤال اینجاست که ما در یک نگاه درست به گذشته، چه چیزی به دست آورده‌ایم؟ این پرسش یک پرسش جدی است. بسیاری از نخبه‌های حوزه و دانشگاه درباره اینکه ما چه دستاوردی داشته‌ایم، پاسخ درستی نداده‌اند. در این پیام می‌توان به بسیاری از جواب‌ها رسید.

۳ـ  تغییر سلطه استبداد به حکومت مردمی: تاریخ انقلاب ما تاریخ درخشانی است.

۴ـ وارد کردن موتور ارتقای ملی به مدیریت کشور: شناخت آورده‌های انقلاب در این بیانیه مشخص است.

۵ـ بشری دیدن شعارهای انقلاب از خاستگاه دین نه عرصه دین

۶ـ نقدپذیری و تحجرگریزی: در این بیانیه رهبر معظم انقلاب فرموده‌اند که ما اشکالاتی داشته‌ایم اما به معنی بی‌پایه و اساس بودن انقلاب نیست.

۷ـ پویایی انقلاب در عین نظام‌سازی: رهبر انقلاب همچنین در این بیانیه فرموده‌اند ضمن اینکه نظام‌سازی کرده‌ایم و لازمه نظام، یک نوع ایستایی و استواری است اما در عین حال، خموشی را برنمی‌تابیم و جوشش انقلابی را ادامه خواهیم داد.

۸ـ امیدبخشی: باید امید داد و تک‌تک روحیه افراد باید به روحیه جمعی تبدیل شود.

استاد تاریخ تمدن ملل اسلامی با بیان اینکه مهم‌ترین مسئله علاوه بر ۸ موردی که ذکر شد، بحث ایرانیت و اسلامیت ما و غرب است، تصریح کرد: توجه دادن به پیشران ها از نکات دیگر بیانیه است. ایمان، انگیزه و دانش برای کسانی که برای مدیریت جامعه مسئولیت دارند، بسیار مهم است.

97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 11.jpg

حجت الاسلام والمسلمین الویری در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: بیانیه «گام دوم انقلاب» مقام معظم رهبری این توانایی را دارد که برخی از چالش‌های جدی کشور را برطرف کند اما لازمه‌ آن این است که از برخوردهای شعاری در این زمینه پرهیز شود.

در ادامه ی همایش، مقالات برگزیده این دوره توسط محققان و پژوهشگران در قالب کمیسیون های تخصصی در مرکز همایش های امام خمینی (ره) ارائه شد.

97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 19.jpg

97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 23.jpg
97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 16.jpg

چهارمین همایش ملی تمدن نوین اسلامی با برگزاری مراسم اختتامیه و معرفی مقالات برگزیده و تقدیر از مولفین آن، به کار خود پایان داد.

97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 38.jpg

گفتنی است در پایان این همایش از دکتر حبیب اله صادقی عضو هیات علمی دانشکده هنر به جهت خلق اثر هنری مرتبط با موضوع همایش قدردانی شد.

97-12-09 hamayeshe tamadone eslami 17.jpg

مقالات برگزیده این دوره از همایش به شرح ذیل می باشد:

الزامات و مولفه‌ها و پیشران‌های تمدن نوین اسلامی در منظومه فکری امام خامنه‌ای (آقای علی قادری)

نقش شفافیت در تحقق تمدن نوین اسلامی (آقایان محمد سلیمانی، مصطفی عباسی کلاش، ابوالفضل زارع طرزجانی)

برخی مولفه‌های تمدن مطلوب از منظر قرآن کریم بر مبنای مطالعه تحلیلی داستان قوم حضرت یونس (ع) (آقای محمد عترت دوست)