حضور دکتر جهان بین در برنامه همراه با خرد شبکه چهار سیما

حضور دکتر جهان بین در برنامه همراه با خرد شبکه چهار سیما

به گزارش «روابط عمومی» دانشگاه، قسمت چهارم برنامه گفتگو محور همراه با خرد با حضور دکتر فرزاد جهان بین عضو هیات علمی دانشگاه شاهد در مورد تمدن نوین اسلامی دوشنبه هشتم آبان ماه از شبکه چهار سیما پخش شد.

چهارمین قسمت از برنامه همراه با خرد با حضوردکتر فرزاد جهان بین عضو هیات علمی دانشگاه شاهد و دبیر علمی و رئیس دبیرخانه همایش تمدن نوین اسلامی دانشگاه، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحمید واسطی استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و عضو هیئت مدیره موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی  پخش شد، در این برنامه به موضوع تمدن نوین اسلامی پرداخته شد.

دکترجهان بین درباره جایگاه علوم انسانی و اجتماعی اسلامی برای تاسیس تمدن نوین اسلامی بیان داشت: تفاوت تمدن ها در عینیت یافتگی خود را آشکار می کند. ما دارای مبانی  هنجاری شناختی هستیم که در این لایه پرسش های مهم و پایداری وجود دارند و باید بشر به آنها پاسخ دهد. بر اساس مبانی هنجاری شناختی نظام های نظری و عملی شکل می گیرد و بر اساس نظام ها نهادها و سیستم ها را می سازیم. اینکه نظام اقتصادی و سیاسی ما چگونه باید باشد در نوع مبانی مشخص می شود.

دبیر علمی همایش تمدن نوین اسلامی دانشگاه افزود: پایه تمدن فرهنگ است و چیزی که تمدن ها را از هم جدا می کند تفاوت های فرهنگی است. عینیت در تمدن محصول نظام نظری و عملی است. هر مبانی نظام های خاص خود را به دنبال می آورد و هر نظامی هم نهادها و سیستم های خود را به همراه دارد. البته ما میان علوم مرز نمی کشیم و سایر علوم  را دریافت می کنیم و بر اساس فهم خود  و منابع آنها را نقد و نوآوری می کنیم.

رئیس دبیرخانه همایش تمدن نوین اسلامی دانشگاه در جواب سوال مجری که آیا علم را در داخل فرهنگ قرار می دهید؟ گفت: خیر اما اینکه چه علمی باید اهمیت داشته باشد و یا کدام علمی اهمیت نداشته باشد، تابع فرهنگ است. مثلا یکی از دلایل افول تمدن اسلامی در گذشته جابه جایی مدل عقلانیت است. در مدل عقلانیت سینوی تجربه و علوم طبیعی دارای جایگاه مهمی است اما در مدل عقلانیت غزالی علم فقط علوم شرعی تلقی می شده است.

photo_۲۰۱۷-۱۰-۳۱_۱۱-۱۰-۵۵.jpg

دکتر جهان بین افزود: مهم ترین پایه در هر تمدنی پایه فرهنگی است اگر این پایه قوی بود سنت علمی را جهت دهی می کند. قوی بودن فرهنگ لزوما به معنای خوب یا بد بودن نیست ممکن است جهت فرهنگی را قبول نداشته باشیم اما آن فرهنگ قدرت لازم برای زایش را  داشته باشد. اگر فرهنگ پیشرو باشد می تواند مقدمات عینیت بخشی و ایجاد تمدن را فراهم کند.

عضو هیات علمی دانشگاه شاهد ادامه داد: تمدن با ابلاغ و دستور ایجاد نمی شود. جامعه دانشگاهی دیر یا زود به این نتیجه می رسند و چالش ها صورت می گیرد. جریانی که حرف قوی تر دارد به مرور زمان گفتمان خود را سیطره خواهد داد. در نگاه کلان جامعه در حال حرکت، جامعه با چالش است و چالش لازمه جامعه زنده است. من احساس می کنم این چالش ها جامعه را به سوی اهدافی که وجود دارد، هدایت می کنند.

رئیس دبیرخانه همایش تمدن نوین اسلامی دانشگاه در پایان سخنانش گفت: در آینده پژوهی بحثی را با نام پس نگری داریم که با آینده مطلوب شروع می شود و بیان می کند برای رسیدن به آن چگونه باید مدیریت کرد. داشتن نگاه تمدنی و نگاه بلند داشتن به معنای ندیدن ضعف های اکنون و یا گذر از آنها نیست، بلکه بحث اینجاست که چگونه می توان چالش ها را مدیریت کرد که بتوان به سوی مطلوب حرکت کرد و موضع انفعالی نداشت.

برنامه همراه با خرد در هر برنامه به یکی از محورهای کمیسیون چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی از جمله فلسفه و روش شناسی، مدیریت تحول، تمدن نوین اسلامی، مدیریت اسلامی، اقتصاد اسلامی، ارتباطات و جامعه شناسی اسلامی، علوم سیاسی اسلامی، هنر و معماری اسلامی می پردازد. این برنامه نگاهی نو به تفکرات و نظرات اساتید برجسته علوم انسانی اسلامی دارد.

چهارمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی با حضور اساتید برجسته این حوزه دوم و چهارم آبان ماه در تهران و قم برگزار شد.

شما می توانید از طریق ادرس ذیل فیلم کامل قسمت چهارم برنامه همراه با خرد شبکه چهار سیما را مشاهده نمایید:

گفتنی است سومین همایش ملی تمدن نوین اسلامی در اسفند ماه 1396 برگزار خواهد شد