پرتال اینترنتی دانشگاه شاهد

عنوان خبر :
دکتر عزیز الهی در گفت وگو با «روابط عمومی» دانشگاه؛
تاریخ درج خبر: 10/09/1394
خانم سامع خبرنگار «روابط عمومی» دانشگاه، در آستانه ی سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، گفت و گویی با حجت الاسلام و المسلمین دکتر عزیز الهی مدیر گروه فقه و حقوق دانشگاه انجام داده اند.

دکتر محمد رضا عزیز الهی، متولد سال 1340 در کرمان است. ایشان پس از کسب مدرک دیپلم در رشته علوم تجربی وارد دانشگاه باهنر کرمان شد و همزمان با اتقلاب فرهنگی و تعطیلی دانشگاه ها به حوزه علمیه قم رفت و بعد از چند ین سال در رشته ی حقوق دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد حقوق خصوصی ادامه تحصیل داد و در مسیر علمی خود از دانشگاه شهید مطهری موفق به دریافت درجه دکتری فقه و حقوق خصوصی شد. ایشان عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد است و از تالیفات ایشان می توان به شرح تافل بارنز، تلخیص المکاسب، فقه تطبیقی استدلالی، یک دوره کامل علوم اسلامی (جامع المقدمات) و نظریه العقد اشاره کرد.

متن گفت و گو بدین شرح می باشد:

·         لطفا در مورد رشته فقه و حقوق توضیح دهید؟
فقه و حقوق همانطور که از نامش پیدا است میان رشته ای است و خود گرایشی از مجموعه ی کلی الهیات است. همانطور که میدانید حقوق از چهار گرایش تشکیل شده است خصوصی، جزا، بین الملل و عمومی و در دو گرایش خصوصی و جزا، اغلب مباحث با مسایل فقهی ادغام شده و بنابراین تشکیل رشته ای به نام فقه و حقوق ضروری بوده است. در گروه فقه و حقوق دانشگاه شاهد شش نفر هیئت علمی داریم که اسامی این بزرگواران به قرار زیر است:آقایان حسین ردایی، رسول منتجب نیا، سید حامد حسینی، سید سعید حسینی و محسن عابدی.
برخی از این همکاران در فقه بسیار قوی هستند و برخی دیگر در حقوق خصوصی و تعدادی نیز در جزا مهارت بیشتری دارند و روی هم رفته مکمل همدیگر هستند و زمینه ی پیشرفت گروه را فراهم آورده اند.
دانشگاه شاهد در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد پذیرش دانشجو دارد. در مقطع کارشناسی سال هاست مشغول به تربیت دانشجو هستیم و در مقطع کارشناسی ارشد با گرایش فقه و حقوق اسلامی سال 94، سومین سالی است که دانشجو گرفته میشود.
·         گرایش های رشته فقه و حقوق را بیان بفرمایید؟
فقه و حقوق اسلامی، فقه و حقوق خصوصی، فقه و حقوق جزا، فقه و حقوق عمومی، فقه و حقوق بین الملل و فقه و حقوق خانواده که اخیرا دانشگاه امام صادق (ع)تاسیس کردند.
·         جایگاه فعلی گروه فقه و حقوق را در دانشگاه چطور ارزیابی میکنید؟
یک تفاوت خاصی که این رشته نسبت به سایر رشته ها دارد این است که فقه، در این رشته وجود دارد و فقه یک سرمایه ی 1400 ساله است. یعنی دقیقا باظهور اسلام فقه نیز به وجود آمد و یک تجلی مهم اسلام، در فقه بود. پس سابقه ی این رشته به 1400 سال پیش بر میگردد و با توجه به کتاب های متعددی که در این زمینه نوشته شده میتوان به ارزش آن پی میبریم. در کل باید گفت همه ی رشته ها خوب هستند اما این رشته نیز مزیت های خاص خود را نیز دارد.
·         ارتباط این رشته با رشته حقوق چگونه است؟
حقوق یک رشته ی حساب شده است اما فقه و حقوق میان رشته ای است یعنی کمتر از حقوق، واحدهای حقوقی دارد اما در عوض تعداد واحدهای فقهی آن بیشتر است که مزیت این رشته نیز به حساب می آید چون پایه حقوق ایران فقه است .
94-09-04-dr.azizollahi-02.jpg

·         آینده کاری و تحصیلی این رشته را چطور ارزیابی میکنید؟
رشته ی حقوق و فقه و حقوق از نظر بازار کار تفاوتی با یکدیگر ندارند و فارغ التحصیلان این رشته می توانند وکیل شوند، دفتراسناد رسمی دایر کنند، قاضی شوند ضمن اینکه میتوانند به کارهای علمی و استادی نیز بپردازند.
·         کدام یک از واحدهای درسی این رشته بیشتر حائز اهمیت است؟
در بحث حقوق: حقوق مدنی و در بحث فقه نیز فقه معاملات از اهمیت بیشتری برخوردارند.
·         تخصص شما در کدام بخش از مسایل فقهی است؟

من بیشتر در کار معاملات به صورت تخصصی وارد شده ام و کتاب هایی نیز در این زمینه به نگارش درآورده ام.
·         در مورد مقاله تان با عنوان آسیب شناسی در علوم انسانی توضیح دهید؟
در کشورهای پیشرفته، علوم انسانی حرف اول را میزند. در یکی از المپیادهای ریاضی جهان که ایرانیان رتبه ای کسب کرده بودند و کشورهای پیشرفته موفقیت چندانی نداشتند ایرانیان از آنها دلیل این اتفاق را پرسیدند آن ها گفتند: برعکس کشور شما که استعدادهای اول سمت رشته ریاضی می روند و استعدادهای دوم سمت تجربی و استعدادهای سوم علوم انسانی، در کشور ما استعدادهای درجه یک سمت رشته علوم انسانی میروند به خاطر اینکه بازارهای کار بسیار محترمانه و سطح بالایی رشته انسانی دارد. من نیز در مقاله آسیب شناسی به این نکته ها پرداخته بودم که چرا چنین گرایشی در کشور ما ایجاد شده است و بعضا دانشجوهای درجه سه سمت علوم انسانی می آیند که حقیقتا این ظلم بزرگی است و نیز راهکارهایی ارائه دادم از جمله گسترش بازار کار علوم انسانی در جامعه.
·         دلیل گرایش تعداد زیاد دانشجویان فقه حقوق در تحصیلات تکمیلی به سمت حقوق چیست؟
دلیل آن اساسی و پایه ای است زیرا این افراد از ابتدا به دنبال حقوق بودند اما چون در آن رشته قبول نشدند سمت رشته ی فقه و حقوق آمده اند و حالا میخواهند این خواسته را در گرایش ارشد جبران کنند بنابراین در مقاطع بالاتر به سمت حقوق می روند. دلیل دیگر این است که اگر ما واحدهای حقوقی بیشتری را به این رشته اضافه کنیم دیگر دلیلی ندارد دانشجو گرایشی به سمت حقوق داشته باشد.
·         چه فرصت هایی در این رشته وجود دارد که مورد غفلت واقع شده اند؟
فقه تئوری زندگی است از تولد تا مرگ، بنابراین ما میتوانیم در رشته ی فقه و حقوق ده ها گرایش جدید معرفی کنیم مانند: فقه و حقوق خانواده، فقه و حقوق معاملات، فقه و حقوق سلامت جنسی خانواده یعنی با این تفاسیر حدود 60 درصد توانمندی های این رشته مورد غفلت واقع شده است.
94-09-04-dr.azizollahi-04.jpg

·         در مورد مبانی قانون گذاری جمهوری اسلامی ایران توضیح بفرمایید؟
در اصل 4 قانون اساسی آمده است که تمام قوانین باید اسلامی باشند با توجه به این اصل متوجه جایگاه فقه در تدوین حقوق و قوانین می شویم یعنی حقوق باید از فقه تبعیت کند زیرا هیچ قانون غیر اسلامی حق تصویب شدن ندارد. بنابراین یکی از مهمترین منابع قانون گذاری در ایران فقه است که تشخیص آن برعهده ی فقهای شورای نگهبان می باشد.
جمله ای کوتاه در مورد کلمات ذیل بفرمایید:
قانون: وسیله نجات و رفاه جامعه
فقه و حقوق:یک گرایش بسیار ارزشمند و مفید برای جامعه
دانشجو: موجودی بسیار بسیار موثر در آینده جامعه و مظلوم یعنی دانشجو ضعیف است از جهات مختلف روحی، فکری ابتدای جوانی اوست و تجربیات کمی دارد بنابراین خیلی باید کمکش کرد و خیلی به او احترام گذاشت در عین حال در مورد درس کاملا جدی باید برخورد شود تا آینده ی خوبی داشته باشد.

از جناب حجت الاسلام والمسلمین دکتر عزیز الهی به جهت در اختیار قرار دادن وقت خود به روابط عمومی دانشگاه صمیمانه سپاسگزاریم.

انتهای گفت وگو /*

چاپ خبر